Fırat'ın doğusunda son durum


Türkiye'nin Fırat Nehri doğusuna yönelik olası operasyona ilişkin söylem ve fiilleri son dönemde tekrar bölgeye yönelik olası askeri operasyonu gündeme getirdi.
Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yönelik, "Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Yakında terör örgütlerinin tepesine ineceğiz" ifadelerini kullanması gündemin biraz daha ısınmasına sebep oldu.
Zaten bir süredir Tel Abyad sınır bölgesindeki YPG/PKK unsurları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik yapılan taciz atışları sebebiyle TSK tarafından bölge topçu ateşine tutulmuştu.
Türk yerel medyasında yer alan haberlere göre TSK'nın Tel Abyad ve Ayn el Arab (Kobani) ekseninde gerçekleştirdiği topçu atışları sebebiyle birçok PKK'lı öldü veya yaralandı.
Bunun ardından Kobani sınır bölgesindeki PKK unsurlarının sınırın Türkiye tarafındaki TSK'ya ait bir askeri karakolda park halinde bulunan askeri aracı 31 Ekim günü güdümlü anti tank füzesiyle hedef alıp tahrip etmesine, TSK'nın bölgedeki hedefleri tekrar topçu ateşine tutmasıyla karşılık verildi. 
PKK'nın güdümlü anti tank füzesiyle gerçekleştirdiği saldırının görüntüleri incelendiğinde, saldırıda park halindeki bir askeri aracın şöför kabininin hedef alındığı ve büyük oranda tahrip edildiği görülüyor.
Aracın park halindeyken hedef alınması, yani boş olduğunun bilinmesi, bu saldırının daha çok tacize yönelik olduğunu gösteriyor. Etrafında herhangi bir koruma bulunmayan askeri araç PKK'lılar tarafından hareket halindeyken de hedef alınabilirdi. 

"IŞİD'e yönelik operasyonlar durduruldu"

Diğer yandan, PKK'nın kontrolündeki kuzey bölgesinde suların ısınması sebebiyle örgüte bağlı kaynaklar tarafından Deyr ez Zor doğu kırsalındaki Hecin bölgesinde IŞİD'e yönelik devam eden operasyonların durdurulduğu ifade edildi.
ABD destekli PKK güçleri 10 Eylül tarihinde Deyr ez Zor doğu kırsalından Irak sınırına kadar olan bölgede kuşatma altına olan IŞİD'i tamamen ortadan kaldırmak için bir operasyon başlatmıştı.
ABD'nin yoğun hava desteği sağladığı operasyonda ilk başlarda oldukça başarılı bir ilerleme kaydeden PKK unsurları, bölgede çıkan kum fırtınası sebebiyle IŞİD'in başlattığı karşı saldırıyla adeta kırıma uğradı. 
Yüzlerce PKK savaşçısı IŞİD'in düzenlediği karşı taarruzlarda öldürüldü veya yaralandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) verilerine göre operasyonun başladığı 10 Eylül'den bu yana ölen PKK'lı sayısı 300'ü geçti.

ABD: Şaşkınız, operasyon devam edecek

IŞİD karşıtı koalisyonunu sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Deyr ez Zor kırsalındaki bölgede çıkan kum fırtınası sebebiyle IŞİD'in ilerleme sağladığı ancak bu durumun telafi edileceği ifade edildi. 
Tekrar organize olunduğunu ifade eden sözcü yeni hava saldırılarıyla bölgede kontrolün tekrar sağlanacağını öne sürdü.
Ancak durum şu an için bu şekilde gelişmiyor. 
IŞİD, PKK'nın saldırılara başladığı süre içinde ABD hava desteğiyle ele geçirdiği bölgelerin tamamını geri aldı. Ardından beklenmedik bir karşı saldırı daha başlatarak Irak sınırındaki geniş bir alanı da PKK'dan ele geçirdi.
IŞİD'in ele geçirdiği bölgede bir de petrol kuyusu bulunuyor. 
Her ne kadar Deyr ez Zor kırsalında IŞİD'e yönelik operasyonların durdurulduğu açıklanmış olsa da ABD ve bölgedeki müttefiki olan YPG/PKK'nın bölgeye yönelik askeri sevkiyatları devam ediyor. 
Dün yerel kaynaklar tarafından yayınlanan görüntülerde bölgeye sevk edilen askeri araçlara ait olduğu belirtilen fotoğraflar paylaşıldı. Mayın keşif araçlarının da bölgeye gönderildiği görülen görüntülerde yer alan bazı araçlarınsa ABD askeri personeli tarafından kullanıldığı biliniyor. 
Bu da akıllara ABD'nin bölgeye askeri personel göndermekte olduğunu getiriyor. Ancak bu personeller ön cephe hattından IŞİD ile savaşmak için değil, hava saldırılarının daha iyi koordine edilmesi ve askeri taktiklerin sahada uygulanabilirliğinin artırılması için bölgede.
tag-001.jpg
ABD, IŞİD'e karşı PKK ile ortaklaşa yürütülen her operasyonda saha koordinasyonunun sağlanması için kara güçlerini cephe hattına yakın bölgelere gönderiyor. Sadece Suriye değil, Musul operasyonunun devam ettiği sıralarda da Bağdat hükümetine bağlı askeri unsurların savaştığı ön cephe hattının arkasında ABD'li askeri danışmanlar görev icrasında bulunmuştu.
IŞİD'in başlattığı karşı saldırı sonrasında bölgedeki ortalama son durum şu şekilde:
rf.jpg
Kırmızı: Rusya ve İran destekli Esed rejimi, Sarı: ABD destekli YPG/PKK, Siyah: IŞİD
IŞİD'in özellikle Irak sınırında bulunan Baguz Tahtani bölgesini ele geçirmesinden sonra sınırın Irak tarafında da güvenlik tedbirlerinin artırıldığı ifade ediliyor. Irak medyasında yer alan haberlerde, Bağdat hükümeti güçlerinin Suriye sınırına ilave askeri unsurlar gönderdiği belirtiliyor.
ABD'li sözcünün 'Operasyon yeniden başlayacak' açıklaması ve bölgeye yönelik devam eden askeri sevkiyatların ne getireceği konusu tamamiyle ABD'nin sahada izleyeceği siyasete bağlı.
Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik 'operasyon' mesajları devam ederken, ABD şimdilik Deyr ez Zor kırsalında IŞİD'e yönelik saldırıyı erteleyebilir. Saldırı ertelenmese dahi, Türkiye'nin Fırat Nehri doğusuna yönelik tavrı yumuşamadığı süre boyunca ABD'nin bu bölgede IŞİD'e yönelik düzenlediği operasyon daha çok bir 'askeri manevra' havasında geçecektir. 
Fırat'ın doğusunda son durum Fırat'ın doğusunda son durum Reviewed by Adsız on Kasım 01, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.