Taliban'dan Kızılhaç'a 'mahkum' tepkisi: Artık güvenlik taahhüdü vermiyoruz


Taliban, Afganistan da Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün faaliyetlerine bundan sonra izin vermeme kararı aldı.
Taliban'ın internet sitesinde konuya dair "İslam Emirliği'nin Kızılhaç'ın Afganistan'daki faaliyetlerine dair kararı" başlığıyla bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Kızılhaç örgütünün faaliyetlerine dair eleştiriler yer aldı.
Taliban, Afganistan'da hapishanelerdeki mahkumların temel insan haklarını ve hukuki değerlerini korumanın da Kızılhaç örgütünün faaliyetleri kapsamında olması gerektiğini ifade etti. Açıklamada yüzlerce mahkumun açlık grevinde olduğu, birçoğunun komaya girdiği, mahkumların gerekli tedaviyi göremediği ve Kızılhaç'ın buna dair tıbbi ve hukuki önlemleri almadığı dillendirildi.
Taliban, bu sebepten dolayı Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün Afganistan'daki faaliyetlerine verilen güvenlik ve koruma taahhüdünün geri çekildiğini ilan etti. Grup "İslam Emirliği ile anlaşmaya varmadıkları müddetçe örgütün canlarına ve mallarına artık güvenlik garantisi vermeyeceklerini" ifade etti.
Taliban, ülkede faaliyet gösteren diğer uluslararası organizasyonlara da bu karar doğrultusunda hareket etme ve Afgan halkının ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösterme çağrısında bulundu. Açıklamada, aksi takdirde bu grupların da Kızılhaç ile aynı kapsamına girebileceği öne sürüldü.
Taliban bundan önce Kızılhaç'a insani faaliyetler gerçekleştirdiğinden ve halkın ihtiyaçlarına yönelik faaliyetlerinden ötürü bir güvenlik taahhüdü vermişti. Taliban, bu kapsamda Kızılhaç'ın, Taliban hakimiyetindeki bölgelerde güvenli bir şekilde faaliyet yürütmesini sağlıyordu.
Taliban'dan Kızılhaç'a 'mahkum' tepkisi: Artık güvenlik taahhüdü vermiyoruz Taliban'dan Kızılhaç'a 'mahkum' tepkisi: Artık güvenlik taahhüdü vermiyoruz Reviewed by Adsız on Ağustos 15, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.